ŽENE, NIKAKO NE IGNORIŠITE, DLAKE NA BRADI SU OPASAN PROBLEM: Znate li zašto se javljaju?

Zdravlje

Ma koliko bilo rasprostranjeno shvatanje da daleke imaju samo muškarci, činjenica je da ih na bradi imaju i žene

Sve žene imaju dlake na licu i tijelu, ali su one obično veoma tanke i svetle boje, pa se teže primijećuju. Problem obično imaju tamnije za razliku od onih sa svjetlijim pigmentom ili plavom kosom.

Dlakavost se kod žena javalja u starosti ili uslijed hormonske neravnoteže, a može biti indikacija da se nešto ozbiljno dešava u organizmu i posljedica nekog zdravstvenog problema. Preterana ili neželjena maljavost na ženskom tijelu i licu zove se hirzutizam.

Ona može biti posljedica mnogo stvari.

Godine

Ako doživite poznu starost, dočekate 80. ili 90. rođendan, onda rizikujete da počne da vam raste brada kao muškarcima. Neke žene mogu da razviju dlake na licu ranije tokom menopauze jer proizvode manje estrogena.

Provjerite žene u vašoj porodici. Ako one dobile par žbunova, velika je verovatnoća da ista sudbina pogodi vas u određenim godinama.

Hormonski poremećaj

Hormoni su uzrok mnogih problema, a rast dlaka po licu može biti jedan od njih. Naročito ako ste trudni – kada vaši hormoni rade pojačano, nemojte da vas zabrine ako primijetiti višak dlaka na licu. To privremena pojava.

Ovo je razumno uobičajeno stanje koje utiče na način rada ženskih jajnika. Postoje tri glavna simptoma: nepravilni periodi, policistični jajnici i višak “muških hormona”. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, trebalo bi da odete i razgovarate sa svojim doktorom.

jajnici4

Kušingov sindrom

Dlake na bradi mogu biti posledica Kušingovog sindroma, kolekcijom simptoma uzrokovanih visokim nivoom hormona kortizola. Ostali simptomi mogu uključiti strije, povećanje telesne težine, gubitak libida i slabosti mišića i kostiju.

doktor

Rješenje

Postoji puno opcija da se otarasite dosadnih dlaka – depilacija, čupkanje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlaka, koje bi trebalo da bude trajno rješenje. Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše brade, preporučujemo vam da razgovarate sa svojim doktorom kako biste identifikovali uzrok i riješili problem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.