ŽENE, IMATE LI OVAJ SIMPTOM? On je prvi znak da imate rak jajnika, IAKO SVI MISLE DA JE NORMALNO DA SE TO DESI

Info Zdravlje

Jajnici su glavni izvor estrogena i progesterona u ženskom tijelu. Kada rak jajnika poćne da se razvija, ćelije počinju naglo da rastu i dolazi do poremećaja u radu ovih hormona.

Ljekari kažu da je ovaj oblik kancera najteže ustanoviti, pa je zato bitno pažljivo osluškivati šta nam tijelo poručuje.

screenshot-19

Nadimanje može da se javi kao najraniji simptom ovog oblika raka. Nije svako nadimanje opasno. Svima nam se dogodilo da se uslijed loše hrane ili stresa osjećamo natečeno i to je potpuno normalna pojava.

Onaj trenutak kada bi trebali da postimo jlekara je ukoliko se nadimanje ne smanjuje danima. Oticanje stomaka i rak jajnika su direktno povezani. Pojavljivanje ćelija raka može da prouzrokuje nadimanje, nelagodan osjećaj i tvrd stomak, piše portal Healthline, a prenosi Express.co.uk

Pored ovog simptoma uglavnom se javlja i nagli gubitak težine. Ukoliko primijetite ove signale, najbolje bi bilo da posjetite ljekara kako biste otkrili pravi uzrok tegoba.

Kod raka jajnika, nadimanje je uzrokovano ascitesom. Ascites predstavlja pojavu slobodne tečnosti u peritonealnoj šupljini. Takođe, nadutost se javlja kada rak blokira limfni sistem, što dovodi do nakupljanja tečnosti.

Ostali znaci i simptomi raka jajnika mogu da uključuju:

Brzo se osejćate sito kada jedete
Gubitak težine
Bol u predjelu karlice
Loš rad digestivnog trakta, pojava zatvora
Česta potreba za mokrenjem

(Stil.kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.