Veoma ih je lako uočiti: 6 znakova glupe osobe

Zanimljivo

Kako prepoznati glupu osobu? Kako izbjeći druženje sa takvom osobom, a da je ne uvrijedite?

Donosimo vam šest znakova glupe osobe:

1. Glupa osoba priča samo o sebi

Svaka komunikacija podrazumijeva interakciju dvije i više osoba. Ako ne možete da dođete do riječi od sagovornika, onda znajte da imate posla sa glupom osobom. I ovdje ne govorimo o narcisoidnoj osobi, jer je riječ o osobi koja nije shvatila koliko je slušanje sagovornika važno.

Unsplash

2. Glupa osoba je gluha (i to ne mislimo bukvalno gluha)

Zamislite samo dvije osobe kako sjede u restoranu sa prigušenom muzikom. Gostiju ima veoma malo, ali polako restoran se puni. Žena priča sagovorniku detalje svog privatnog života. Ne razmišlja o tome ko je sluša i da li nekome smeta njena glasna priča. Kako vrijeme odmiče, restoran se puni, muzika se pojačava, ali i ton žene koja priča o svom razvodu. U momentu cijeli restoran jasno čuje njen razgovor: od riječi do riječi.
Ta osoba je gluha za okruženje, jednostavno priča ono što nju trenutno zanima ne mareći ko je sluša….

3. Glup čovjek ne mari za potrebe sagovornika

Možda mu je dosadno? Možda je umoran? Možda mu se jednostavno ne sluša ta tema?
To ne zanima glupog čovjeka. On priča o sebi i svojim problemima ignorišući potrebe sagovornika. Takva osoba je poput djeteta koje se ubacuje u razgovor svoje majke i očajnički zahtijeva pažnju govoreći:”MAMA, MAMA”.

Unsplash

4. Glupa osoba se boji svega

Neću da idem tamo – zaraziću se. Neću da dajem otkaz – trpeću. Boli me u grudima – možda je srčani udar…. Glupo je dopustiti da vam strahovi organizuju život. Rizik je skoro uvijek bogato nagrađen.

5. Glupa osoba nikad ne mijenja mišljenje

To je vrhunac gluposti. Ostati isti. Ne mijenjati se. Na primjer, pogledajte samo kako se nauka promijenila tokom vremena. Glupo je da i dalje tvrdite da je Zemlja ravna ploča, kad je dokazano suprotno. Kada osoba nije fleksibilna, kada vjeruje u jednu stvar, slijepo odbija da sasluša tuđe mišljenje, to nepogrešivo vodi ka Alchajmerovoj bolesti. Tako kažu skoro sva istraživanja. Međutim, uvijek postoji nada da će se ta osoba vremenom “opametiti”.

 

6. Glup čovjek vidi stvari crno – bijelo.

Ništa ne može biti crno – bijelo. Postoji cijeli spektar sive boje koja čini život. Ukoliko naiđete na neki problem, ništa ne komplikujte, samo dobro razmislite – možda ćete stvarno doći do pametnog zaključka na kraju.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.