USPEŠNO DOKAZANO, AKO MOKRITE DOK SE TUŠIRATE VI STE HEROJ: Evo i zbog čega

Zanimljivo

Pljuvanje često izgleda jako odvratno, posebno ako je učinjeno na javnim mjestima. Međutim, kada vježbate, to vam može olakšati disanje. Obično dišemo kroz nos – ovo zagrijava zrak i čini ga vlažnim, omogućujući tijelu da apsorbira kisik učinkovitije.

Ali, kada vježbamo, nastojimo disati kroz usta i to uzrokuje stvaranje više sline koja ometa naše disanje.

Dakle, sasvim je normalno da se riješite prekomjerne sluzi proizvedene nakon trčanja tako što ćete je ispljunuti.

ŽVAKAĆA GUMA

Iako žvakaća guma nema nikakve prehrambene vrijenosti, naučno je dokazano kako žvakanje omogućava da se bolje usredočite, izoštrite memoriju, smanjite stres i uravnotežite svoje hormone podizanjem razine kortizola.

ISPUŠTANJE GASOVA

Možda toga niste ni svjesni, ali vaše tijelo ispušta gasove oko 14 puta dnevno i oko 3-5 puta tokom sna. U pravilu, vaš probavni trakt počinje proizvoditi ugljični dioksid i metan oko 6 sati nakon jela i ispuštanje gasova pomaže tijelu da ih se riješi.

Ako pokušavate zadržati gasove, to može izazvati bol u stomaku i nadutost.

PODRIGIVANJE

Podrigivanje nakon dobrog obroka je zapravo dobro za vaš želudac, jer to pomaže da se riješi viška zraka.

GRICKANJE NOKTIJU

Kada grickate nokte, konzumirate i neke od bakterija koje su na njima i ispod njih. To dovodi do toga da vaš imunološki sistem počinje proizvoditi bijele krvne stanice koje pomažu u borbi protiv ovih bakterija. Vaše tijelo također registrira bakterije u svojoj memorijskoj banci, pa ako se drugi put susreće određena bakterija, već ćete imati limfocite koji ga mogu pobijediti.

Štoviše, neke studije pokazuju da djeca koja sisaju palce ili grickaju nokte imaju manju vjerovatnoću da pate od alergija.

MOKRITE DOK SE TUŠIRATE

Možda je neprikladno govoriti o uriniranju naglas, ali istraživači su otkrilikako je gotovo 75% ljudi to učinilo barem jednom u životu.

Zapravo, u tome ne postoji ništa čega biste se trebali stidjeti. Mokračna kiselina i amonijak u mokrači sprječavaju stvaranje gljivičnih infekcija na prstima. Također, ako urinirate tokom tuširanja, mogli biste uštedjeti novac na računima za vodu i za toaletni papir.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.