U OKTOBRU JABUKA PROCVJETALA, MJEŠTANI KAŽU DA JE TO LOŠ ZNAK: Evo kakva nas zima čeka, SAD JE KASNO Share

Info

Kod Gornjeg Milanovca u oktobru procvjetala jabuka, mještani kažu da je to loš znak.

U selu Mutanj kod Gornjeg Milanovca fotografisano je drvo jabuke u cvatu – u oktobru. Fotografija je nastala na obroncima planine Rudnik prije sedam dana.

Po starom vjerovanju, rekao nam je autor fotografije Nenad Jakovljević, to je znak da će zima biti oštra.

Fotografija je slučajno nastala uoči najave velike kratkotrajne promjene – da će se zemlja zabijeleti prvi put ove jeseni, te da će pasti obilne padavine, podići nivoe rijeka količinom kiše koja padne za cijeli oktobar, ujedno spuštajući temperature vazduha. Najavljena su i moguća izlivanja u slivovima Kolubare i Zapadne Morave.

Prema jutrošnjim navodima, za samo dva sata u Beogradu je temperatura pala za četiri stepena. Prema podacima za podne, u Novom Sadu bilo je devet stepeni, u Valjevu i Beogradu 10, u Sjenici 13. Do 15 časova i Kragujevcu temperatura je spala na 11 stepeni, u Valjevu i Beogradu na devet, u Velikom Gradištu sa 22 na 13…

Prethodno, oglasio se i Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ-a sa prvim – dugoročnim – najavama za zimu. Kako je kazao, ne očekuju se ekstremne prilike, ali se očekuje da predstojeća zima bude hladnija u odnosu na prethodnih nekoliko, jer se, kako je kazao, svake četvrte godine javljaju hladnije zime,prenosi Telegraf.

Da li jabuka u cvatu najavljuje isto? Postoji li u vašem kraju ovakvo vjerovanje?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.