Sukob islamskih zajednica zbog parcele u Novom Pazaru

Info

Prije više od četiri mjeseca Rijaset Islamske zajednice Srbije otpočeo je izgradnju Islamskog centra u Novom Pazaru, projektom je predviđeno da ovaj Islamski centar u svom sklopu sadrži dječije vjersko obdanište, školu Kur’ana kao i džamiju.
Početkom decembra pristalice bivšeg muftije Muamera Zukorlića i uposlenici Islamske zajednice u Srbiji tokom jutarnjih časova otjerali su radnike sa gradilišta i zatvorili put koji vodi ka gradilištu i privatnim objektima koji se nalaze u blizini gradilišta, pod izgovorom da se radovi izvode na vakufskoj parceli koja pripada Islamskoj zajednici u Srbiji, a koja je godinama unazad u sukobu sa Islamskom zajednicom Srbije oko raznih vjerskih objekata i zemljišta, piše portal Nova.rs.

Prema katastarskim dokumentima, vlasnik sporne parcele je Grad Novi Pazar, a dio parcela, dio groblja, dat je na korišćenje Islamskoj zajednici, ali nije navedeno kojoj, s obzirom da u Srbiji postoje dvije.

Presudom Osnovnog suda u Novom Pazaru, prije više od mjesec dana naređeno je otklanjanje ograde kojom je zatvoren put koji vodi do privatnih kuća kao i uklanjanje privatnog obezbjeđenja koje 24 sata obezbjeđuje ovo gradilište.

Sud je takođe donio odluku da se dozvoli ispravak greške u katastru, te je put pored gradilišta vraćen vlasnicima kuća do kojih vodi, a parcelu groblja o kojoj je došlo do spora Islamskih zajednica vrati u prvobitno stanje, tako da Islamski centar koji je u izgradnji više nije u dijelu vakufa za koji Islamska zajednica bliska Muameru Zukorliću tvrdi da njima pripada.

Za danas je bio zakazan dolazak sudskog izvršitelja, koji je uz asistenciju policije trebalo da naredi ukalanjanje barikada. s obzirom da više od mjesec dana barikade nisu uklonjene kao i obezbjeđenje Islamske zajednice u Srbiji.

Nekoliko uposlenika i pristalica Islamske zajednice u Srbiji okupilo se danas ispred gradilišta kako bi spriječili sudskog izvršitelja da ukloni obezbjeđenje i barikade, medijima se obratio Enes ef. Ibrović koji je rekao da vjernici neće odustati od odbrane vakufa i da će braniti svoje vakufe dokle god to bude potrebno.

“Posljednja sudska odluka samo je pokazatelj neprijateljskog odnosa države, oni umjesto da se urazume, oni idalje srljaju i otimaju. Zahvalan sam vjernicima što više ne dozvoljavaju da se otima vakufska imovina, vjernici su se okupili jer smo dobili najavu da će danas da dođu pravosudni organi i da uklone naše obezbjeđenje”, rekao je efendija Ibrović.

On je rekao da sudska odluka ne znači da je sud u pravu, jer je i ranije bilo slučajeve korupcije u sudovima i odluka koje su loše, i naglasio je da će vjernici braniti vakufsku imovinu uprakos svim odlikama suda. Nakon dolaska policije, koja je na lice mjesta došla zbog ugroženosti saobraćaja prisutnim vjernicima se kratko obratio i efendija Abdurahman Kujević, koji je rekao da su pravosudni organi pokleli pred snagom vjernika i da su odustali od dolaska na gradilište kako bi uklonili obezbjeđenje.

On se vjernicima zahvalio na hrabrosti i spremnosti da po svaku cijenu odbrane Islamsku zajednicu i vakufska dobra, nakon toga je vjernike pozvao da se raziđu, a na gradilištu su ostali samo pripadnici obezbjeđenja koji čuvaju zemljište.

Izvor: Nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.