Što ih više jedete, to ste mršaviji: 10 ukusnih namirnica koje tope masne naslage kao od šale

Info

Ako želimo postati i ostati vitki, ne moramo se odreći hrane, nego se hraniti pravilno a uz to i pokrenuti tijelo umjerenijom fizičkom aktivnošću.

Ne postoji magična hrana ili preparat od koga ćete smršati za jedan dan, ali postoje namirnice koje mogu pomoći u gubitku kilograma.

Ovo su neke od namirnica koje vam značajno mogu pomoći da postignete i održite vitak stas i dobro zdravlje.

1. Zeleni čaj

Pije se u cijelom svijetu kao izuzetno zdrav i koristan napitak. Sadrži antioksidanse koji sagorijevaju masti i samim tim ubrzavaju mršavljenje.

Komponente koje sadrži zeleni čaj pojačavaju dejstvo hormona koji sagorevaju masti. U šoljicu čaja možete dodati i druge zdrave sastojke: limun, đumbir ili bosiljak. Jedna šoljica ovog čaja ujutru je sasvim dovoljna da se pobudi organizam i počne sa sagorijevanjem loših masti.

2. Jogurt

Unsplash

U čemu griješimo kada kupujemo jogurt? Biramo one sa niskim procentom masti, a oni upravo sadrže veliku količinu šećera i kalorija. Zato uvijek uzimajte punomasni jogurt jer se jako brzo resorbuje i razgrađuje.
Sadrži proteine i probiotike koji ubrzavaju metabolizam i štite želudac od rezistencije na leptin (onaj koji održava hormonsku ravnotežu koja dovodi do gojaznosti). Ako volite voćni jogurt najbolje da ga napravite sami od miksiranog svježeg voća i kupovnog običnoj jogurta.

3. Ovsena kaša

Unsplash

Izuzetno zdrava namirnica za snižavanje lošeg holesterola u krvi. Ima jako malo kalorija a ukusna je i odlična za obrok jer stvara osjećaj sitosti. Mnogo je zdravija od porcije kornfleksa.

4. Avokado

Unsplash

Avokado je broj jedan za topljenje sala sa stomaka i masti uopšte u organizmu jer sadrži kalijumi dijetalna vlakna koja pospješuju pražnjenje crijeva i regulišu balans tečnosti.

5. Ječam

Vegetarijanci ne mogu da zamisle svoj obrok bez ove žitarice jer obiluje hranljivim materijama. Od nje se pravi hljeb, a stvara osjećaj sitosti jer sadrži nerastvorljiva vlakna.

6. Bademi

Unsplash

Bademi su izvrsni za grickanje kao užina. Obiluju mineralima i vitaminima. Pospješuju varenje jer su bogati vlaknima i korisne masti koje podstiču crijevnu peristaltiku.

7. Borovnice

Unsplash

Borovnica sadrži izuzetno malo kalorija a prebogata je vitaminima i antioksidansima koji su ključ zdravog metabolizma i normalnog odvijanja svih metaboličkih procesa. Najviše ima vitamina C i E.

8. Miso

 

Miso je supa porijeklom iz Japana. Ona je mješavina bujona i fermentisanog pasulja, tofua, mladog luka, algi i morske trave.

Savršeno zdrava supa koja će vam podići imunitet i obogatiti organizam obiljem zaštitnih masnih kiselina i vitamina. Posebno je zastupljen kompleks vitamina B. Izuzetno je nisko kalorična jer sadrži svega 2g proteina i samo 25 kalorija. Obrok koji možete slobodno pojesti a da budete zdravi i siti i da pri tome mršavite potpuno lako i prirodno.

9. Zdrave mahunarke

Sve mahunarke imaju obilje vlakana koje stimulišu procese varenja u digestivnom traktu, daju apsolutni osjećaj sitosti, a i kontrolišu glad. Osim što su dobre za vaš stomak one istovremeno regulišu metabolizam cjelokupnog organizma jer štite srce smanjujući krvni pritisak.

10. Kiseli kupus

Kiseli kupus u sebi sadrži vitamine i probiotike koji su neophodni za održavanje zdrave crijevne flore, a samim tim i varenja.