Skriveni simboli u imenima i logo znakovima najpoznatijih brendova: Ovo za NIKE niste znali

Info

Logoi svjetski poznatih kompanija prate nas gde god da krenemo. Viđamo ih u televizijskim reklamama, na putu do posla, na majicama. U 90% slučajeva, nemamo predstavu koje značenje kriju ove naizgled apstraktne linije. Želite li da saznate? Mi vam donosimo objašnjenje logoa čuvenih svetskih kompanija, a vi ćete ostati zatečeni koliko su zapravo genijalni.

McDonald’s

Dizajner prvog McDonald’s-ovog restorana došao je na ideju da na zgradu stavi dva ogromna, zlatna luka. Ovo arhitektonsko rješenje brzo je postalo simbol za brzu hranu. Kasnije je kompanija željela da odustane od ovog logoa, ali je psiholog Luis Českin ubjedio menadžment da ga zadrži. On je tvrdio da ovaj logo izgleda slično naopako okrenutoj slici ženskih grudi i da podsjeća ljude na bezbrižno djetinjstvo.

Chanel

Priča o nastanku ovog logoa veoma je posebna i romantična. Koko Šanel ga je sam nacrtala dok je boravila u dvorcu Château Crémat u Nici. Prema popularnoj legendi, svjetski poznat simbol je inspirisan lukovima dvorca. Ono što ga čini magičnim jeste to što “CC” predstavlja i inicijale dvorca i slavne kreatorke.

Google

Kreatori Google logoa koristili su tri glavne boje: crvenu, žutu i plavu. Njihov raspored u riječi je osmišljen posebnim algoritmom. Ipak, zeleno obojeno slovo remeti logiku i očigledno je najvažnije slovo u riječi. Sa ovim neočekivanim detaljom, dizajneri kao da su htjeli da poruče da Google ruši sve stereotipe i ne igra po uobičajenim pravilima.

Gillette

 

Osnova ovog logoa je grb familije Ivasaki, osnivača kompanije Mitsubishi. Grb se sastoji od tri dijamanta složenih jedan na drugome. Dijamanti predstavljaju pouzdanost, integritet i uspjeh, a crvena boja ukazuje na povjerenje. Japanci vjeruju da ona privlači mušterije.

Goodwill

Goodwill je svjetski poznata, neprofitna organizacija koja prikuplja odnacije hrane, odeće i potrepština da bi pomogla onima kojima je to potrebno. Zaposleni u kompaniji vjeruju da činiti dobra djela nije nešto pto treba da budeneobično, već svakodnevna aktivnost.Zato slovo “G” u logou iz daljine podsjeća na nasmijano lice.

FedEx

Većina ljudi ne primjeti odmah strelicu koju formira prazan prostor između slova “E” i “X”. Ali, jednom kada ga primjetite, videćete ga odmah iz prve kada god pogledate u logo. Na to su upravo organizatori ciljali: strelica djeluje na podsvest mušterija, simbolišući brzinu i pouzdanost kurirske službe.

Nike

Studentkinji Karolin Dejvidson plaćeno je 35 dolara za dizajniranje ovog logoa 1975. godine. Kao što možete pogoditi, svjetski poznat simbol predstavlja krila grčke boginje Nike za koju se verovalo da donosi pobjedu ratnicima.

Pepsi

 

U čast Dana svih svetih u Meksiku, Pepsi je jednom pustio u promet flaše sa obrnutim logoom. Većina mušterija je vjerovala da se radi o grešci u proizvodnji, ali oni mudriji su shvatili da kada se obrnut logo pročita, dobija se riječ “isded”.

Le Tour de France

Čak i ako ste videli logo čuvene trke milion puta ranije, malo je vjerovatno da ste primjetili biciklistu skrivenog u slovima. Pogledajte pažljivo – slovo “R” formira telo bicikliste, a sunce postaje točak.

Dur ex

Dur ex je skraćenica od reči “durable“ (izdržljiv), ”reliable” (pouzdan) i “excellence” (izvrstan) – u osnovi, sve ono što želite od njega, zar ne?

Logotip je lice robne marke. Kada vidimo simbol koji znamo, podsvjesno vjerujemo popularnim robnim markama. Zato dizajneri rade jako dugo i teško stvarajući jednostavan i lako zapamtljiv logotip. Dobar logotip bi također trebao prenijeti skriveno značenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.