RIJEŠITE DETEKTIVSKU MOZGALICU! Ko laže, konobarica ili gost restorana?

Zanimljivo

RIJEŠITE DETEKTIVSKU MOZGALICU! Ko laže, konobarica ili gost restorana?

Konobarica želi gostu u restoranu naplatiti odrezak koji je naručio. Gost poriče da je uopšte jeo odrezak. Ko laže?

– Pokušavam uštediti novac, došao sam prije sat vremena i naručio sam samo kafu.

No konobarica je i dalje uporna u ideji da gostu naplati odrezak. Sve je to posmatrao detektiv koji je sjedio za stolom pored i donio zaključak ko od njih dvoje laže. Možete li na osnovu slike procijeniti ko ne govori istinu?

RJEŠENJE

Detektiv je zaključio da konobarica ne govori istinu. Ako dobro obratite pažnju na detalje na slici, vidjet ćete da se na njoj nalazi sat, a sa druge strane natpis na kojem piše: “Ne služimo topla jela poslije 15 h.”

BONUS

Jedan mladić bez posla se prijavio za posao u Microsoftu kao ‘čistač WC školjki’. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i poslije kratkog testa mu reče: “Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, tako da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti.”

On, zbunjen, odgovori da nema kompjutor, pa samim time ni e-mail.

Direktor će na to: “E pa onda mi je žao; ako nemate e-mail, virtualno znači da ne postojite, i ja vas ne mogu zaposliti…”

Mučeni siromah, očajan, izađe iz sjedišta Microsofta, bez ideje što bi mogao raditi sa samo 10 dolara u džepu. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu sa 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda sve jagode na komad idući od vrata do vrata i do podne duplira početni kapital.
Iznenađen i sa entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara.

Tada je shvatio da bi mu taj sistem mogao omogućiti da preživi, pa ga je ujutro počeo primjenjivati u kontinuitetu, izlazeći uvijek rano ujutro i vraćajući se kući uvijek kasno navečer.

Radeći tako, utrostručavao je i učetvorostručavao kapital svakoga dana. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu kako bi mogao povećavati opseg posla, a kasnije je zamijeni jednim kamiončićem. Radeći tako, u roku od jedne godine, postane vlasnik male flote vlastitih motornih vozila. Za 5 godina je postao vlasnik jedne od najvećih mreža za distribuciju namirnica u SAD. U tom trenutku, misleći na budućnost obitelji, odluči osigurati svoj život.

Pozvao je agenta kako bi potpisao policu osiguranja. Agent ga na kraju razgovora pita za njegov e-mail kako bi mu poslao prospekt osiguranja. Naš čovjek mu odgovori da nema e-mail.

“Baš čudno” prokomentirao je agent osiguranja. “Nemate e-mail a uspjeli ste napraviti imperij. A zamislite gdje biste bili, da ste ga imali!”

Čovjek se zamisli, pa odgovori: “… U Microsoftu čisteći WC školjke!!!”

Poruka br. 1: Internet ne rješava sve probleme u životu.

Poruka br. 2: Ako nemaš e-mail, ali radiš puno, možeš svejedno postati milijunaš.

Poruka br. 3: Ako si primio/-la ovu poruku preko e-maila… bliži/-a si čišćenju WC školjki, nego tome da postaneš milijunaš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.