Prestanite ovo raditi: 10 grešaka zbog kojih trošite previše novca na hranu

Info

Gotovo svakodnevno posjećujemo supermarkete, ali ipak rijetko razmišljamo o tome kako su neke od naših kupovnih navika  pogrešne. Međutim, takve naizgled trivijalne stvari mogu ozbiljno utjecati na naš budžet.

Zbog toga vam donosimo listu najčešćih grešaka u kupovini.

Kupujete proizvode pogrešnim redoslijedom

Često nam je teško ograničiti broj predmeta koje kupujemo u supermarketima. Ali, trebali bismo da počnemo birati više proizvoda koji su dobri za naše zdravlje. Ako jednostavno ne možete odoljeti da napunite kolica do vrha, pokušajte započeti kupovinu na odjelu za povrće: voće i povrće zauzet će puno prostora, tako da će biti manje mjesta za skupe i nezdrave stvari.

Unsplash

Ne poznajete cijena proizvoda koje redovno kupujete

Pokušajte zapamtiti, ili čak zapisati, cijene proizvoda koje redovno kupujete. To će vam pomoći da vas ne prevare lažni popusti i rasprodaje. Sljedeći put kada odete u supermarket, manje ćete neplanirano kupovati i bolje iskoristiti istinske popuste.

Ne planirate unaprijed

To se ne odnosi samo na vaše liste kupovine, već i na jelovnike vaših domaćih obroka za narednu sedmicu. Planirajući obroke od ponedjeljka do petka, uvijek ćete znati koje proizvode kupiti za pripremu jela. Na ovaj način ćete manje vjerovatno vršiti beskorisne kupovine.

Ne obraćate pažnju na težinu proizvoda

Recimo da se na polici nalaze 2 pakovanja maslaca slične veličine, od kojih je jedan malo jeftiniji od drugog. Ne žurite s kupnjom onog koja košta manje. Za početak provjerite težinu proizvoda. Moglo bi se ispostaviti da skuplji paket teži više. Dakle, što se tiče omjera cijene / težine, više će imati smisla kupiti ovaj predmet nasuprot jeftinijeg.

Zanemirujete brendova  supermarketa

Gotovo svaki supermarket prodaje raznoliku robu pod vlastitom etiketom. Takve namirnice koštaju manje od onih koje proizvode poznati proizvođači. Istovremeno, njihov kvalitet nije ni u čemu lošiji, a jedina razlika je u manje šarenom pakiranju. Osim toga, takve proizvode proizvode iste fabrike koje opslužuju popularne brendove.

Unsplash

Ne isprobavate nove proizvode

Mnogi od nas i dalje kupuju proizvode koji pripadaju jednoj robnoj marki. Međutim, proizvođači novih, malo poznatih marki često prodaju kvalitetnu robu po znatno nižim cijenama. Ne bojte se eksperimentiranja. To vam neće samo uštedjeti novac, već će vam pomoći i da otkrijete ukusniju i zdraviju hranu.

Ne obraćate pažnju na popuste

Postoje posebne aplikacije koje prikupljaju informacije o popustima u supermarketima u vašoj blizini. Takvi programi omogućavaju vam da uporedite cijene istih proizvoda u različitim trgovinama kako biste pronašli najbolje ponude.

Unsplash

Izbjegavate jeftine proizvode

Razne žitarice, šećer, sol, začini i drugi slični proizvodi mogu se kupiti po vrlo povoljnim cijenama. Na primjer, obično pakovanje šećera jednako je dobro kao i proizvodi koji se prodaju u atraktivnim pakiranjima.

Birate proizvode koji su najbliži prednjem rubu police

Da biste pronašli najsvježije proizvode, uvijek pogledajte stražnji dio polica. Poznato je da zaposlenici u supermarketima rezerviraju prednju policu za proozvode s rokom upotrebe koji ističe.

Padate na marketinške trikove

Biljno ulje „s vitaminom E,„ sol “bez GMO,„… Svi ovi marketinški trikovi imaju dobar učinak na prodaju. Prije nego što kupite bilo koji od ovih “jedinstvenih” proizvoda, zapitajte se jesu li zaista toliko ekskluzivni? Vitamin E prisutan je u sjemenkama suncokreta, pa će sigurno biti prisutan i u suncokretovom ulju. Sa druge strane, GMO proizvodi su biljnog ili životinjskog porekla (pa ovo isključuje so).