Pouzdanije čak i od PCR testa: Doktor Predrag Kon otkrio kada pacijent sigurno nema više koronu

Zdravlje

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da kontrolni PCR test nije najpouzdaniji pokazatelj da pacijent nije više zarazan, već da ključnu ulogu ima kontrolni pregled.

On je rekao da kod lakših slučajeva infekcije, izolacija može biti prekinuta 14 dana nakon obolevanja, bez dodatnog testranja, ali uz uslov da „najmanje tri dana osoba nema nikakve simptome“.

„Ako recimo, neko ima deset dana tegobe, onda može da bude slobodan nakon 14 dana, a ako recimo ima tri nedelje tegobe onda mora još tri dana da bude bez tegoba i onda se smatra da nije više zaražen“, naveo je epidemiolog Kon.

Za pacijente koji se zbog korona virusa nađu na bolničkom lečenju važi pravilo da se tek nakon negativnog kontrolnog testa otpuštaju kući i stavljaju 14 dana u izolaciju.

„Nakon toga nije potrebno još jedno testiranje“, rekao je Kon.

Upitan da li je dobro da se lekari prilikom prekidanja izolacije oslanjaju na to šta im pacijenti kažu o svom stanju, Kon je rekao da za donošenje zaključka ključnu ulogu ipak ima kontrolni pregled.

„I kod nas i u svetu se dešavalo da svi misle da je važan test, a u stvarni je daleko važniji kontrolni pregled. Dakle, lekar mora da vidi i da napiše da prestaje izolacija“, napomenuo je Kon.

Dom zdravlja Novi Sad saopštio je u ponedeljak da je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ ukinuo kontrolni PCR test, a da će pacijenti nakon isteka izolacije od dve nedelje morati da se jave u Dom zdravlja.

„S obzirom na to da se nakon izolacije neće raditi PCR testiranje, lekarski izveštaj će u mnogome zavisiti od izjave pacijenta: kako se trenutno oseća, da li ima tegobe“, naveli su u saopštenju iz tog doma zdravlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.