Ovo su najbolje godine za udaju i ženidbu: Da li se slažete?

Info

Najnovije istraživanje pokazalo je da bi se ljudi trebali vjenčati između 28. i 32. godine ako se ne žele razvesti. Ili barem to ne žele učiniti u prvih pet godina braka.

Unsplash

Nick Wolfinger, profesor sociologije na Univerzitetu Utah proučavao je odnos godina u kojima su parovi stupili u brak i stope razvoda, i ispostavilo se da su mnogo veće šanse da se par rastane ako su se vjenčali u srednjim tridesetim godinama, nego ako su bili mlađi kad su stupili u brak.

Brakovi opstaju duže ukoliko su partneri bili u kasnim 20-im i ranim 30-im godinama, a stopa razvoda značajno se povećava u grupi koja je u vrijeme stupanja u brak bila u srednjim i kasnim 30-im godinama.

Zašto je statistika takva? Psiholozi kažu da je vjerovatno u pitanju činjenica da smo kako godine prolaze sve manje spremni na kompromise… Čak i kad je ljubav u pitanju.

BONUS

Tati su otkrili rak pluća u junu prošle godine. Prema rečima doktora ostalo mu je još oko pola godine. Krenulo se sa agresivnim terapijama koje je tata veoma teško podnosio jer je već u tom trenutku imao 71. godinu. Kombinovali smo alternativnu sa zvaničnom medicinom i uspeli da značajno smanjimo tumor. Svi smo svesni da smo mu samo kupili vreme, ali da nismo pobedili i da nam teške borbe sa rakom tek predstoje. Uprkos tome živimo kao da se ništa nije desilo. Tata i dalje peva kao i ranije, šali se, šeta, zeza krizu i komšiluk. U njemu još uvek ima života, vidi se na njemu da se nije predao i da mu se živi. Za razliku od prošle godine kada je psihički pao sada planira renoviranje kuće. Svestan sam toga da ne može da se desi čudo niti sam ga tražio, ali ako bi mogao da izgura još nekoliko godina to bi bio pun pogodak i za njega i za nas.

—-

Mlad sam, 29 mi je, ali poslednje dve godine života su mi veoma stresne i bolne. Mlađe dete nam je poranilo i prevremeno se rodio, usledila je velika borba za njegov život, strašan period strepnje, iščekivanja i straha. Srećom, mali borac se izvukao. Nedavno, supruga je doživela dva moždana udara, u 31.godini života, borba još uvek traje, ali svaki dan joj govorim da ne sme odustati, zbog dvoje dečice, koji u zbiru nemaju pet godina, da se bori kako bi ih gledala u odrastanju. A ja, živim za njih troje, ništa drugo ne želim osim da potrajemo svi na okupu. Bog mi je podelio loše karte, ali i sa takvim kartama čovek može da pobedi u igri, ako zna za šta i za koga se bori.

—-

Bio sam u vezi sa djevojkom više od tri godine i trebala se preseliti kod mene, al je problem nastao jer ja kući posjedujem “Maine coon” mačku koja je ogromna jer je to takva pasmina domaće mačke i tu mačku imam više od 8 godina i jednostavno sam navikao na nju i ne mogu zamislit dan bez mačka, al moja već sad bivša cura je bila protiv mačke i rekla ili mačak van ili ona. A ne shvaća da ne možeš mačka dat nekome nakon 8 godina i da to nije obična ulična mačka, već mačka za koju sam dao poveću svotu novaca i da ne govorim koliko su me veterinari koštali, te da se ta mačka više radovala kad bi me vidjela nego ona. I jednostavno preko toga nisam prešao jer šta ti je životinja kriva koja ne grize ruku koja je hrani za razliku od nas ljudi. A kada je dolazila kod mene mačak joj nije smetao i sad je odjednom kao problem postao mačak? Ako je problem u mački nije problem u mački.