OVO JE MLADI MOTOCIKLISTA KOJI JE POGINUO SINOĆ: VRAĆAO SE SA MOTO SKUPA, PA SE ZAKUCAO U KAMION

Info

Motociklista Dragan Nikolić (28) iz Ćovdina kod Petrovca na Mlavi poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila oko ponoći.

Kako saznaje Telegraf, on se na “Suzukiju” vraćao sa moto skupa iz Zaječara krećući se velikom brzinom, kada je izgubio kontrolu nad motorom i udario u kamion.

Poginuo je na licu mjesta.

———-

10 najbržih motocikala na svetu

Za razliku od automobila, motocikle nije zahvatila ista tehnološka revolucija. Naime, dok četvorotočkaši teže automatizaciji i tehnologiji, mašinama sa dva točka su dovoljne brzina i snaga.

Pričajući o impresivnim mašinama, treba naglasiti da takvih motocikala ne manjka na tržištu, ali je zanimljivo da su ili super brzi ili super luksuzni. Čini se da nikada nisu i jedno i drugo.

U svakom slučaju, nas zanimaju oni brzi – tačnije 10 najbržih motocikala na svetu koje danas možete naći na tržištu.

10.Dukati 1098 serije

Sa agregatom zapremine 1099 kubika i oko 160 KS, ovo je jedan od najbržih motocikala na svetu, kao i jedan od najprodavanijih superbajk mašina. Pristupačan, lep i brz – sa maksimalnom brzinom od oko 272 km/h šta više poželeti od dvotočkaša.

9. BMV K1200 S

K1200 S je svega 8 km/h brži od Dukatijevog modela. Doduše cena mu je nešto veća, ali je dodatna brzina dovolja za deveto mesto na ovoj luisti. Aktuelno izdanje nemačkog motocikla, komercijalno dostupno na tržištu, pokreće četvorocilindarski motor sa 164 KS. Bavarci nisu zanemarili dizajn, pa je K1200 S jedan od najlepših modela na ovoj listi.

8. Aprilija RSV 1000R Mile

1000R Mile je italijanski motocikl sa australijskim “srcem”. Reč je o jednom od najpoznatijih Aprilijinih dvotočkašam, koji se još uvek koristi u takmičenjima, naročito RSV 04 model. Agragat je zapremine 998 kubika, ali omogućava maksimalnu brzinu od 282 km/h. Što se snage tiče, u tom aspektu nije naroičito jak (141 KS), ali je brzinom zaslužio osmu poziciju.

7. Kavasaki Nindža

Gotovo čitavu deceniju Nindža je nosio titulu najbržeg proizvodnog motocikla. Trenutno dostupni model ima agregat zapremine 1052 kubika, sa tečnim hlađenjem i maksimalnom brzinom od 299 km/h. Ove brojke ga čine izuzetno primamljivim kupcima širom sveta, a i dalje je jedan od najpoznatijih modela japanske kompanije.

6. MV Agusta F4

F4 je prvobitno zamišljen kao luksuzni motocikl, ali je kupcima najprimamljivija bila njegova brzina više nego ostale karakteristike. Sa snažnim motorom snage 200 konja, F4 je mašina sa jednim od najboljih ubrzanja i maksimalnom brzinom od 299 km/h.

5. Jamaha YZF R1

Za mnoge je ovaj motocikl nešto najbliže idealnoj trkačkoj mašini. Pokreće ga četvorocilindarski agregat zapremine 1000 kubika, sa 128 KS i maksimalnom brzinom od 299 km/h.

4. Honda CBR1100XX Blekbrd

Neki ga nazivaju super motociklom, za druge je tenk na dva točka. Honda CBR1100XX Blekbrd je uistinu jedan od najbržih dvotočkaša ikada napravljen. 153 KS i maksimalna brzina od 306 km/h ga čine pravim čudovištem na drumu. Sve je to omogućeno tako što je Honda određene elemente pozajmila sa Kavasakija ZX-11, a rezultat je bio izuzetno cenjen sportski turing motocikl.

3. MTT Turbajn Superbajk Y2K

Jedno vreme je držao Ginisov rekord za najbrži proizvodni motocikl. Premijerno je predstavljen 2000. godine, a skoro deceniju i po kasnije i dalje se nalazi među tri najbrža motocikla na svetu. 320 KS omogućavaju maksimalnu brzinu od 365 km/h.

2. Suzuki Hajabusa

Predstavljen je 1999. godine, a kada je dobio agregat zapremine 1340 kubika i sa 197 KS, mogao je da razvije maksimalnu brzinu od 399 km/h. Teško mu je parirati i zato je zasluženo na drugom mestu.

1. Dodž Tomahavk

Proizveden u svega 9 primeraka, Tomahavk drži i te kako laskavu titulu najbržeg motocikla ikada napravljenog. Pokreće a V10 agregat sa Dodž Vajpera, koji donosi fantastičnih 500 KS. Teoretski može da dostigne brzinu od 563 km/h, ali bi u tom trenutku zakoni fizike i aerodinamike uzeli stvar u svoje ruke, pa bi Tohavak bukvalno poleteo.

Srđan Petrović