OTIMAJU BEZ SRAMA: 10 skrivenih zamki kojima se trgovci služe da nam uzmu što više novca

Zanimljivo

Koliko puta vam se u prodavnici desilo da kupite mnogo više nego što ste planirali i samim tim potrošite i više novca? Da li vam se desilo da kupite komad garderobe koji vam u butiku stoji kao saliven, a kada dođete kući, ispostavi se da vam uopšte ne stoji? Kladimo se da je odgovor na oba pitanja potvrdan. Većina nas nije svjesna kakvim se sve trikovima trgovci služe kako bi nas natjerali da kupimo više i ostavimo im više novca. Predstavljamo vam 10 najvećih zamki u koje kupci upadaju.

Kase

Više od 60 % kupaca vraća nepotrebne stvari kada se nalazi na kasi. Kako bi spriječili kupce da ovo rade, kase su napravljene tako da nepotrebne namirnice ne možete ostaviti nigde drugo, već ih morate ostaviti u svojoj korpi.

Odmor bez odmora

Mjesta gde možete da pojedete nešto tokom kupovine i malo se odmorite namerno su napravljena tako da ne možete da na njima provedete mnogo vremena. Neudobne stolice, malo mesta između stolova i ogromna buka služe tome da vas natjeraju da što pre pojedete svoju hranu i napustite objekat. Ovo omogućava stalni protok mušterija u tržim centrima.

Nema prozora ni satova

Poznato je da u kockarnicama nema prozora ni časovnika kako bi ljudi izgubilo osećaj za stvarnost i vreme i proveli što više vremena na tom mjestu, a svi znamo da je vreme novac. Istim trikom služe se i u tržnim centrima.

Prijatna atmosfera u radnjama

 

Dok su hodnici u tržnim centrima jarko osvetljeni i bučni, same prodavnice su sušta suprotnost tome. Svjetlo je manje jako, a muzika je mirna i tiša . Sve ovo stvara prijatnu atmosferu koja vas tera da provedete više vremena unutra.

Pametne kabine za probu

Ogledala i osvetljenje u kabinama za probu napravljena su tako da izgledate mršavije, više i mnogo lepšeg tena. Neke prodavnice veša npr. dodaju ružičasti pigment u ogledala kako bi vaša koža izgledala preplanulo. Ovaj trik im itekako uspeva, jer što bolje sebi izgledamo u nekoj odeći, veća je šansa da ćemo je kupiti.

Zamena mjesta namirnica

Ako već neko vreme kupujete stvari u istom marketu, znate gde se šta tačno nalazi i idete pravo tamo, bez razgledanja. Kada robi zamene mjesta, moraćete da tragate za onim što vam je potrebno, a velike su šanse da usput kupite i stvari koje vam zapravo nisu potrebne.

Pametno osvetljenje

Svako zna kakva je boja zrelih banana ili paradajza, ali trgovci se služe trikom koji im omogućava da vam prodaju i voće koje nije savršeno zrelo ili je pak prezrelo. Sve nepravilnosti u boji plodova rješavaju osvjetljenjem koje ispravlja boju i čini da izgledaju mnogo bolje.

Lažna potražnja

 

Ako uzmemo sokove kao primjer, možda ste primetili prazan prostor između pakovanja. Zbog toga kupci pomisle kako je taj proizvod tražen i prodaje s dobro jer je kvalitetan. Nažalost, ovo je uglavnom samo trik kojim se služe marketi kako bi stvorili iluziju visoke potražnje proizvoda.

Manipulacija zasnovana na manjku samopouzdanja

Ogledala van kabina imaju takođđe vrlo važnu ulogu. Ako se nekome ne dopada kako izgleda, to što na sve strane vidi svoj odraz će ga samo podsjećati na činjenicu da nije zadovoljan svojim izgledom. Ovaj surovi trik će vas bukvalno natjerati da kupite nešto kako biste popravili sliku o sebi.

Uloga kontrasta

Dva proizvoda gotovo iddentičnih karakteristika nalaze na istoj polici, ali jedan se prodaje po ceni od 99, drugi po ceni od 79 evra. Jeftiniji se odlično prodaje, dok je potražnja za skupljim slaba. Zbog čega se ovo dešava? Zato što proizvode ne cenimo prema stvarnim karakteristikama, već samo gledamo jesmo li napravili dobru pogodbu tom kupovinom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.