NAUČNICI SVE OBJASNILI: Evo koliko SNA vam je ZAISTA potrebno ako imate 20, 30, 40 ili više godina

Info

Stručnjaci smatraju da se za svaku dob može odrediti koliko sna je potrebno osobi da se osjeća odmorno.

Iz tabele koju vam donosimo jasno je da nisu svačije potrebe iste i da djetetu koje ide u školu treba više sna nego njegovoj baki, ali isto tako je gotovo odmah jasno da malo tko odnas spava onoliko koliko bi trebao: razapeti između posla, kućanskih zadataka, izlazaka, društvenih medija i porodičnih obaveza, u krevet liježemo sve kasnije i ustajemo sve umorniji.

Novorođenče – iako se vjerovalo da novorođenčad treba spavati 12-14 sati, prema novim rezultatima djeci do 3 mjeseca potrebno 14-17 sati sna.

Pixbay

Dojenčad – kad bebe izađu iz pospanog novorođenog stadija, trebaju „samo“ 12-15 sati sna dnevno da bi ostali zdravi i odmorni.

Djeca do 2. godine – djeca koja redovito drijemaju poslijepodne ne izgledaju umorno, kao bebe, kad ih želite uspavati jer im u ovoj dobi treba 11-13 sati sna.

Vrtićka dob – ako dijete predškolske, od 3. do 6. godine odbija spavati poslijepodne, ne treba paničariti. U ovoj dobi djeca trebaju puno manje sna, 10-13 sati, a bez popodnevnog spavanja lakše i brže zaspu navečer.

Pixbay

Školarci – djeca školske dobi misle za sebe da su već „veliki“ i da ne moraju rano u krevet. Ipak, stručnjaci tvrde da im je za odmor i normalno funkcioniranje potrebno 9-12 sati sna.

Tinejdžeri – osobe u ovoj dobi su još tvrdoglavije od školaraca i misle da im san nije potreban, ali istraživanja jasno pokazuju da je tinejdžerima potrebno 8-10 sati sna.

Pixbay

Studenti i mladi – osobe do 30. godine života trebaju san, posebice zbog svih obaveza i izazova koje dožive tijekom dana, a preporučenih 7-9 sati sna tijekom noći je luksuz kojeg si mnogi ne mogu priuštiti.

Odrasli – vjerovali ili ne, odrasle osobe, koje imaju između 30 i 60 godina, trebaju jednaku količinu sna kao i studenti i mladi, barem 7-9 sati.

Treća dob –umirovljenici ne trebaju toliko sna kao mlađe osobe, dovoljno im je svega 6-8 sati sna dnevno.