NAJTUŽNIJI CRTIĆ NAŠEG DJETINJSTVA: Emitovan je širom Jugoslavije

Info

Jedan crtani film je generacijama unazad vaspitavao djecu i učio ih da poštuju ono što imaju. Svojom tužnom pričom o dvoje siromašne, ali veoma vrijedne i brižne djece, pokazao je i kako ljubav roditelja i saosećajnost neznanca mogu puno da znače.

Mora da se sjećate tog filma, makar negde duboko u svojoj podsvijesti. Kratkometražni crtani film je snimljen davne 1936. godine i dio je kolekcije Color klasika Max-a Fleischer-a i distribuiran od strane Paramount Pictures-a.

crtani
Negdje u zemlji snova/Foto: Screenshot YouTube

Film je toliko emotivno težak da su neki moderni distributeri odlučili da izbrišu početnih 3 minuta filma jer bi “bili previše teški za današnju djecu”. A koji je to film?

“Negdje u zemlji snova”

A šta je to što je toliko teško u ovom filmu? Bolje je da postavimo pitanje kakvi su danas crtani filmovi… Živimo u svijetu gdje se najčešće bira strategija “kvantitet iznad kvaliteta”. Zato mediji biraju neke niže plaćene scenariste kako bi izbacili što više sadržaja ne mareći za kvalitet istog.

crtani
Negdje u zemlji snova/Foto: Screenshot YouTube

Tako smo od legendarnih crtanih junaka koji su nas ujutru ispraćali u školu, a uveče željeli laku noć, došli do razmaženih, cmizdravih super herojina i feminiziranih “istočnjačkih” likova okruženih magijom i nasiljem.

Radnja filma

“Negdje u zemlji snova” je crtani film emitovan prije 80 godina. Mi, koji smo kao djeca puštali po neku suzu uz njega, sjećamo se to dvoje djece koje u ritama po hladnoj ulici pribavljaju po neko drvo za ogrjev, a usput na sekund zastanu pored izloga obližnjih prodavnica kako bi maštali.

crtani
Negdje u zemlji snova/Foto: Screenshot YouTube

Trgovci su ih viđali i htjeli da im izađu u susret, s’tim što bi djeca već nastavila put prema svojoj staroj oronuloj, ali čistoj kući. Tamo ih je željno čekala mršava mati sa po čašom toplog mijleka i parčetom bajatog hljeba. Djeca su bila gladna, ali su isto tako bila i zahvalna svojoj majci i na tome što imaju.

Oni su nas učili da poštujemo i ono malo što nam roditelji pružaju i da im pokažemo zahvalnost kako bi oni imali snage da nastave dalje i kako im ne bi slomili srce svojom nezahvalnošću.

Djeca nakon večere odlaze na spavanje u svoje stare krevete i pokrivaju se ćebetom koje je više ličilo na mrežu nego na ćebe. Oni tako odlaze u zemlju snova u kojoj odeća raste na drveću, slatkiši padaju sa neba i putevi su od marmalade.

Taj san ih napušta i oni se vraćaju u javu, gde ih čeka nešto čemu se nisu nadali. Oni trgovci su pronašli njihovu kuću i napunili je svojim proizvodima, a time pružili djeci radost, koju su ona znala da cjene.

E, to je dobar crtani film sa dobrom porukom. Baš kao i dobri stari crtani poput “Duška, Paje Patka, Draguljbčeta, Sofronija, Ptice trkačice” i drugih.

Da se podsjetimo kako je ovaj crtani film izgledao.

zanimljivovesti.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.