Ljudi gube život od korone, oni djeci guraju istu kašičicu u usta

Info

Svi napori nadležnih institucija da se spriječi širenje koronavirusa juče su pali u vodu. Na hiljade vjernika cjelivalo je tijelo mrtv0g patrijarha Irineja u Sabornoj crkvi, ne poštujući mjere predostrožnosti.

Ne samo da mnogi vjernici Srpske pravoslavne crkve većinski nisu nosili masku ili držali distancu, već je velika većina njih odlučila da se pričesti iz iste kašičice – uključujući i djecu.

Kako se vidi na snimcima zabilježenim juče u Sabornoj crkvi, velika većina vjernika pristala je da se pričesti iz iste kašičice. I ne samo to, nego su pričest primala i njihova maloljetna djeca. Takva odluka pojedinih vjernika, ali i stav Srpske pravoslavne crkve, prema mišljenju mnogih korisnika društvenih mreža, veoma je problematična u doba pandemije koronavirusa kad Srbija broji više od pet hiljada zaraženih po danu.

Postavlja se pitanje bezbjednosti dobijanja pričešća za vrijeme pandemije, pošto mnogi vjernici koriste istu kašiku. Međutim, crkva insistira da ne može biti opasnosti od prenosa pošto je pričest “krv i tijelo Hrista”, pa prema tome ne može da se prenosi bilo kakvu bolest. Crkva navodi da je primijenila sve restrikcije za javnu bezbjednost.

SPC smatra da je pričest važnija od toga da se zaštite životi građana.

“U srpskoj Patrijaršiji u Beogradu je rečeno da Sveti sinod ostaje pri stavu da pričešćivanje iz iste čaše na tradicionalni način koji se primjenjuje već 2.000 godina, nije kršenje obavezujućih instrukcija državnih vlasti.”

Dio javnosti, s druge strane, smatra da je takvo ponašanje “m0rbidno” i “neodgovorno”, kao i da vjernici koji su dozvolili svojoj djeci da se pričeste iz iste kašičice ne razmišljaju o njihovom zdravlju, niti o zdravlju svojih sugrađana.

Reakcije su stizale sa svih strana.

Ne samo da su pričest primala maloljetna djeca, uz saglasnost svojih roditelja, što čitavu stvar čini još strašnijom, nego i sami velikodostojnici Crkve nisu poštovali preporuke Kriznog štaba o držanju distance.

Iako je SPC ovakvim izjavama i postupcima, svjesno ili ne, ignorisala nauku i mnogobrojne stručnjake – virologe, epidemiologe, naučnike, itd – činjenica je da je od posljedica koronavirusa, u petak ujutru, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izgubuo život.

On nije jedini poglavar koji je bio zaražen tom bolešću – u bolnici se trenutno od koronavirusa liječe grčki arhiepiskop Jeronim i albanski Anastasije, a nedavno je od posljedica koronavirusa izgubio život i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nadležni su ranije upozorili i apelovali na građane da poštuju mjere predostrožnosti, jer su brojke zabrinjavajuće.

U Srbiji je u posljednja 24 sata evidentirano 5.774 novozaražene osobe, a od korone je 28 osoba izgubilo zivot. Testirano je 16.938 osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.