KORISTITE LI TELEFON U WC-U? ODMAH PRESTANITE: OVO JE ZASTRAŠUJUĆE, evo šta vam se može desiti!

Zdravlje

Prema britanskom istraživanju, prosječni Britanac provodi nešto duže od 3 sata tjedno na toaletu.

To daleko premašuje preporučenih 10-15 minuta dnevno, što je oko 1 sat i 45 minuta sedmično. A ako se pitate kako to vrijeme prolazi, tada su mobilni telefoni vaš odgovor. Ne bi trebalo biti iznenađenje da je 75% Amerikanaca priznalo da koristi svoj telefon dok je na WC-u.

1. Naši telefoni su magnet za bakterije.

79ad5b5336b02bd76b6bd45419

Telefoni mogu vrlo uspješno prenijeti i pokupiti klice. Prilikom brisanja mogu prenijeti klice sa svoje površine u vaše privatne prostore. Oni također mogu pokupiti klice sa bilo koje površine kupaonice dok perete ruke ili se perete.

Studije su pokazale da su telefoni odgovorni za širenje MRSA superbuba u zdravstvenim sredinama. To može značiti da bi slučajni pacijent mogao na kraju biti zaražen.

2. Hemoroidi i druga rektalna oboljenja

Prema ljekarima, sjedenje na zahodu od 1 do 15 minuta je norma. Trošenje više vremena vrši nepotreban pritisak na vaš rektum. A hemoroidi su jedan od najozbiljnijih simptoma, praćen prolapsom rektuma.

U potonjem slučaju, vaš rektum počinje napuštati svoje mjesto. Iako ovo zvuči vrlo zastrašujuće, liječnici ne misle da je to vanredno stanje ako ga ne ostavite bez liječenja.

3. Mnogi problemi

3ab2a657d4a0642318f40d3131

Telefoni ne samo da će vam mozak držati u stresnom režimu, već će vas i omesti u svakodnevnim aktivnostima. Ako trebate predahnuti tokom dana, pokušajte meditirati ili odraditi nekoliko vježbi. Aktiviranjem svog tijela aktivirat ćete i svoj mozak. Pored toga, kada jedete svoj obrok, pokušajte uživati ​​u njemu i ne žurite kroz njega.

Ako meditacija nije vaša stvar, možete se obratiti knjigama. Čitanje će vas fokusirati na riječi i biti nezainteresiran za vaš telefon. Jednostavno ćete se odvojiti od svega što vas muči i umetnuti u drugi svijet.

4. Vrijeme u toaletu tretirate kao način bijega.

df859054619708787c165ec050

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da su mnogi učesnici koristili svoje telefone kako bi suzbili negativna osećanja i emocije. Takođe, isto istraživanje pokazalo je da su studenti koristili svoje telefone u borbi protiv svoje dosade. Kao rezultat toga, kontinuirana upotreba telefona kao strategije suočavanja mogla bi imati ozbiljan utjecaj na naše mentalno zdravlje.

Pozitivan ishod studije bio je da telefoni nekim ljudima zapravo pomažu u suočavanju sa stresnim situacijama. Međutim, istraživanje iz 2014. pokazalo je da odsustvo s telefona može biti vrlo stresno za mnoge milenijalce.

5. Gubite vrijeme.

Prema istraživanju, svi provodimo u prosjeku 90 minuta dnevno na svojim telefonima, što je oko 3,9 godina u našem životu. To znači da nas telefoni mogu odvratiti od posla i svakodnevnih aktivnosti. Prema ovoj studiji, zaposlenici troše oko 5 sati tjedno na stvari koje nisu povezane s poslom.

Dakle, umjesto da rade, mnogi su ljudi priznali da su provjeravali svoje lične adrese e-pošte i provjeravali svoje društvene medije kada bi zapravo trebali raditi.

6. Postajete ovisni o svom telefonu.

c1f40c53d9a4fb2e2fe84acf73

Jedan od 3 glavna simptoma ovisnosti o telefonu je strah od napuštanja kuće bez telefona. Preostala 2 su strah da ne možete slati ili primati tekstove i lažni osjećaj da primate upozorenja. Iako mnogi naučnici još uvijek neće ugodno koristiti riječ “ovisnost”, postoje naznake da se to zaista događa.

Većina ovisnosti povezana je s prijenosom dopamina. Telefoni pružaju to isto dobro iskustvo, a korisnici su sretni svaki put kad komuniciraju s nekim. Negativni ishodi pretjerane upotrebe telefona uključuju nisko samopoštovanje, anksioznost, pa čak i depresiju.