IZBORI U AMERICI UŽIVO/OVO SU TRENUTNI REZULTATI, POSLJEDNJI OBJAVLJENI: Preostalo je još pet država da saopće kako su glasali njihovi građani

Info

Associated Press proglasio je demokrata Joea Bidena pobjednikom u Arizoni, preokrenuvši dugogodišnju državu GOP-a koju je predsjednik Donald Trump pobijedio 2016. godine, piše 24sata.hr.

AP je utrku u toj državi zaklučio nakon što je analiza glasačkih listića zaključila da nema dovoljno preostalih listića koji se trebaju prebrojati da bi ga Trump mogao sustići.

Sa 80% očekivano prebrojanih glasova, Biden je bio ispred za 5 postotnih bodova, s oko 130 000 glasova prednosti ispred Trumpa. To je oko 2,6 milijuna prebrojanih glasačkih listića. Preostali glasački listići koji su ostali za brojanje, uključujući glasove poštom u okrugu Maricopa, gdje je Biden imao snažne rezultate, nisu bili dovoljni da Trump dostigne bivšeg potpredsjednika.

Arizona inaće ima dugu političku povijest glasanja za republikance. To je matična država Barrya Goldwatera, konzervativnog senatora u pet mandata, koji je bio republikanski kandidat za predsjednika 1964.

Međutim, promjena demografskih podataka, uključujući brzorastuću latino populaciju i procvat novih stanovnika – neki koji bježe od nebeskih troškova života u susjednoj Kaliforniji – učinili su državu prijateljskijom prema demokratima.

Bidena još samo pobjeda u Nevadi, gdje tijesno vodi, dijeli od Bijele kuće. U toj državi, međutim, konačan broj glasova neće biti poznat prije četvrtka.

Trenutni rezultat elektorskih glasova (u 23:00 po srednjoevropskom vremenu) je 248:214. Glasovi se uveliko broje, a preostalo je još pet država da saopće kako su glasali njihovi građani.

Trump se oglasio na Twitteru. Proglasio je pobjedu u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Michiganu.