IMALA JE PROBLEMA SA VARENJEM, A ONDA JE SVAKU NOĆ POČELA JESTI OVO VOĆE: Nakon 7 dana nije mogla da vjeruje KOJA RAZLIKA

Info Zdravlje

Ovu ženu mučila je nadutost, imala je problema sa viškom kilograma, iako je trenirala i dosta se kretala.

Onda je samo jedna promjena u ishrani riješila njene probleme.

Poznato je koliko je jabuka zdrava i da samo jedna dnevno, može da učini dosta za vaš organizam.

Žena se odlučila na jedan eksperiment sa ovom voćkom, nakon čega je ostala prijatno iznenađena.

Naime, Ana (29) je imala lošu probavu, problema sa nadutošću i gojenjem, te je odlučila da svako večer prije spavanja jede po jednu jabuku.

“Imala sam lošu probavu, osjećala se naduto te sam bila sklona gojenju, iako sam trenirala i dosta se kretala. Ali, onda sam pročitala kako su jabuke bogate vlaknima i da treba pojesti barem jednu dnevno. Odlučila sam da poslušam taj savjet i nakon toga sam se preporodila”, priča ona.

Svako večer dok gleda televiziju pojela bi jednu jabuku, a sada te navike ne može da se riješi.

“Večeram nešto laganije i oko 22 sata pojedem jednu jabuku. Ujutro se osjećam puno ‘lakše’, a ono što mi je najbitnije, svako jutro imam stolicu što je ranije bila rijetkost. Prije bih na t0alet išla na svaka dva do tri dana, nekad bi prošlo i duže, a sada mi je čudno ako to ne obavim čim se probudim. Ako jedno veče ne pojedem jabuku, stolica mi odmah ujutro izostane”, priznaje ona.

Dodaje kako je isto pokušala s nekim drugim voćem, ali da bi jabuka uvijek bila najdjelotvornija.

Evo zbog čega je to tako.

Jedna jabuka srednje veličine, naime, sadrži oko 4 grama vlakana koja su izuzetno važna za čovjekovu probavu. Osim toga, s obzirom na to da je bogata vlaknima jabuka će vas duže držati sitima iako ima tek oko 95 kalorija.

Ljudski organizam duže vari složena vlakana nego šećer ili rafinirane žitarice pa je to još jedan od razloga zašto ih treba jesti.

Zdravstvene prednosti jabuke

Čuva zdravlje srca – Dnevna doza jabuka se smatra zdravom za ljudsko srce. Antioksidativna svojstva smanjuju oksidaciju masti i neutrališu trigliceride.

Takođe sadrže i veoma moćan flavonoid – kvercetin, koji se nalazi u koži ploda. Kvercetin može smanjiti zapaljenje u vašim krvnim sudovima smanjujući količinu C-reaktivnog proteina.

Ovaj protein je povezan s bolestima kardiovaskularnog sistema, tako da njegovo smanjenje uz kvercetin čini jabuke vrlo važnim za zdravlje srca.

Gubitak težine – Bogate su vlaknima i na taj način će vam omogućiti da se duže vrijeme osjećate sitim, time smanjujući apetit i prejedanje.

Osim toga imaju i sposobnost ubrzavanja metabolizama tako da ćete brže trošiti unesene kalorije.

ČISTI CRIJEVA, SMANJUJE TEŽINU, REGULIŠE KISELINU: Ako ovo budete jeli tri dana nećete vjerovati šta će se desiti sa vašim tijelom

Liječe anemiju – Korisne su u liječenju anemije jer u sebi sadrže željezo. Anemija je nedostatak hemoglobina u krvi, a hemoglobin je sastavni dio crvenih krvnih zrnaca, a može se popraviti unosom veće količine željeza.

Njeguje zube i desni – Kada jedete jabuku, vlakna iz nje čiste vaše zubi i desni, dok vas antibakterijska svojstva štite od bakterija. Takođe stimuliše sekreciju pljuvačke, koja je alkalno jedinjenje, što znači da dodatno smanjuje sposobnost bakterija da se razmnožavaju u vašim ustima.

Olakšavaju varenje – Zahvaljujući vlaknima olakšavaju varenje. Redovna konzumacija jabuka osigurava redovno pražnjenje i sprečava zatvor i stomačne poremećaje.

Vlakna su važan dio bilo koje dijete, stolici daju količinu i pomažu prehrani da glatko prolazi kroz probavni trakt.

Poboljšavaju vid – Jabuke poboljšavaju vid, a pomažu i u liječenju noćnog sljepila. Bogate su flavonoidima i antioksidantima, koji mogu smanjiti uticaj slobodnih radikala na oči i spriječiti nastanak makularne degeneracije.

Prevencija karcinoma – Jabuke pokazuju jasan i neosporan kapacitet za smanjenje karcinoma pluća i usporavaju njegovo širenje.

Smanjuju malaksalost – Poznato je da jabuke smanjuju malaksalost, daju energiju i vitalnost slabim ljudima. One detoksikuju tijelo i poboljšavaju ukupno zdravlje.

Smanjuju rizik od dijabetesa – Bogate su vlaknima koji su ključni za snižavenje šećera u krvi

Spriječavaju Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest – Jabuke pokazuju pozitivan uticaj i na neurološka pitanja, naročito na Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.

Antioksidativna svojstva pomažu u smanjivanju Alzheimerove bolesti, jer degeneracija mozga do koje dovodi ova bolest je povezana s radom slobodnih radikala. Također su povezane i s količinom acetilholina (neurotransmitera perifernog i centralnog nervnog sistema) u mozgu, koja je povezana s koncentracijom i pamćenjem.

Jabuke zaustavljaju postepeno razlaganje nervnih ćelija koje proizvode dopamine, što može biti osnovni uzrok za nastanak Parkinsonove bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.