Skip to content

Evo zašto imate visok račun za struju: Samo isključite ovaj uređaj i videćete pravu potrošnju

Znate li da vaš račun za struju može biti puno veći čak i ako su neki uređaji isključeni? A najviše se brinemo oko toga da što manje plaćamo račune. Zato biste trebali znati koji uređaji troše električnu energiju i kada su isključeni.
Uređaji s tajmerom

Svako ima barem jednog u domaćinstvu. Mikrovalne pećnice, DVD playeri … svi pokazuju vrijeme dok je isključeno. Tako troše 108 vati dnevno. Kao i sve drugo, jedino je rješenje u potpunosti zaustaviti protok električne energije.

Digitalna TV

Malo je ljudi upoznato s radom digitalnih prijemnika, ali i dalje primaju signale čak i kad je televizor isključen. Kada isključite televizor, isključite prijemnik, ako ga imate odvojeno. Dok se troši bespotrebno, troši 22 vata dnevno.

Računari i laptopi

Čak i kada su isključeni, radna površina i laptop računari rade u pozadini. Ako ne želite “ukrasti” 95 vati dnevno, odspojite ih iz mreže. Treba imati na umu da, ako ove uređaje držite u pripravnosti, potrošnja energije je još veća.

Punjač za mobilne telefone

Mnogi pune punjač u utičnici čak i nakon završetka punjenja. Dakle, čini se praktičnijim i često nas mrzi da se izvučemo. Cijena samog punjača nije velika, ali postoji.

Pritiskom na gumb za isključenje napajanja na televizoru prelazi ga u stanje mirovanja. Nažalost, to je slučaj – možete ga potpuno isključiti samo isključivanjem. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vate dnevno.

Također, evo nekoliko savjeta kako smanjiti troškove električne energije u svakoj sobi.

NEVJEROVATNO !!! Izaberi jedan BROJ i saznaj šta te čeka u ŽIVOTU I LJUBAVI !!!NEVJEROVATNO !!! Izaberi jedan BROJ i saznaj šta te…
U KUPAONI

Neka istraživanja pokazuju da prosečna srpska porodica koristi veš mašinu oko pet puta nedeljno. Ako ste jedan od njih i želite smanjiti račun za struju, stroj uključite noću, kada je struja četiri puta jeftinija. I nikada nemojte uključivati ​​perilicu napola prazno. Kotlovski termostat treba podesiti na 50 do 60 stepeni. Tako ćete uštedeti mnogo.

U KUHINJI

Što se tiče uštede električne energije u kuhinji, podesite termostat frižidera između tri i pet stepeni Fahrenheita. Redovito čistite led iz frižidera, jer on također produžava životni vijek uređaja. Nikako nemojte otvarati vrata pećnice kada je nepotrebno jer ćete na taj način smanjiti temperaturu za 15 stupnjeva, a ploču na štednjaku uvijek odaberite prema veličini lonca u kojem kuhate ili pržite i pokrijte ih.

U SOBI

Ako u svom stanu nemate centralno grijanje, zimi je najbolje grijati na TA peći. Punite ga noću jer tokom zime jedna TA peć može potrošiti oko 60 posto ukupne električne energije domaćinstva. Ugasite svjetlo i nema potrebe da gori, jer žarulje pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ako se sve u isto vrijeme zapale u kući, tada troše puno električne energije.

U ŽIVOTNOJ SOBI

Rasvjeta najviše utječe na električnu energiju. Soba se uvijek mora ugasiti ako nikoga nema, a prirodna svjetlost se preferira jer je najzdravija za oči. Dobar su izbor i štedne žarulje, koje, iako skuplje, traju duže od običnih žarulja. Također troše 75 posto manje električne energije od uobičajenog svjetlosnog izlaza.

No comments yet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Comments (0)