EVO KADA POMJERAMO KAZLJKE: Objavljeno sve, OBRATITE PAŽNJU

Info

Proljeće na sjevernoj Zemljinoj polulopti počinje danas, 20. marta u 10 časova i 37 minuta.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. I sljedećih pet godina proljeće će nam dolaziti 20. marta, a ove godine traje do 21. juna.

“Još od 2011. godine proljeće počinje 20. marta, dok su se do tada smjenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proljeća smjenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proljeće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart”, rekao je Branko Simonović iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Kazaljke unaprijed

Što se tiče ljetnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sljedeća – u noći između subote i nedelje, 28. marta, počinje ljetnje računanje vremena pomjeranjem za jedan čas unaprijed – sa 2 na 3.

Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomjeranje časovnka, odložila je odluku za godinu dana.

Svi živi organizmi na našoj planeti imaju određeni biološki časovnik, baš zbog tog ciklusa godišnjih doba, koji je vezan za svjetlost, odnosno Sunce i naš položaj u odnosu na njega,prenosi Mondo.

“Od toga koliko je dug dan zavisi kako će se biljke ponašati. Ako dužina dana prelazi određenu količinu vremena dovoljnu za cvjetanje, biljke će cvjetati poslije te dužine i to su biljke dugog dana. Sa druge strane, postoje i biljke kratkog dana”, kaže profesor Biološkog fakulteta Peđa Janaćković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.