Epidemiolog Predrag Kon najavio nove kazne: Nepoštovanje ovih mera može da vas košta i do 150.000 dinara

Info

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen.

Iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima ostaju mere na snazi koje važe za čitavu zemlju. Radi se o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obavezno nošenje maski.

Kada je reč o otvaranju institucija kulture, one će morati redovno da se provetravaju, dezifikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posetilaca mora biti najmanje metar i po levo, desno, napred i nazad. To je, kaže, devet kvadratnih metara po čoveku.

Članovi ansambla moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a biraće se i predstave u kojima ima najmanje učesnika.

„Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se pre svega odnosi na bioskope“, naglašava dr Kon.

Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja. U školsku godinu ulazi se tempirano, kada je situacija najpovoljnija, navodi član Kriznog štaba.

Napominje da se odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može doneti „preko kolena“, već se mora dobro razmotriti.

Na pitanje šta će biti sa domaćim turistima koji se vraćaju s letovanja doktor Predrag Kon odgovara:

“Imamo jasna upozorenja koja se daju na granici, da li se sprovode ili ne, to je drugo. Granična policija deli ta upozorenja. Tu sve piše, telefon gde treba da jave, kada treba da se samoizoluju. Minimalna kazna za nepoštovanje tih mera je 50.000, a maksimnalna 150.000. Moramo da razmišljamo i o zagušenju naših laboratorija zbog testiranja. Samozolacija je svakako najefktivnijna”.

On napominje da naši sugrađani koji imaju kuće u Crnoj Gori takođe treba da povedu računa o tome kako će se zaštititi, budući da s etamo pogoršava epidmiološka situacija:

“Treba da računaju na upozorenje, da je rizik veći, da povedu račun s kim su u kontaktu. Deca koja su bila u području gde je veća zaraznost ne treba da idu u školu”, smatra dr Kon.

Izvor: rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.