Detektivska mozgalica: Možete li na osnovu slike zaključiti ko je ubica?

Info

Pročitajte ovu uzbudljivu zagonetku. Probajte je riješiti bez da pogledate rješenje.

Jeste li znali da postoji Svjetsko prvenstvo u zagonetkama? Održava se svake godine od 1992. godine, a u njemu učestvuju ljudi iz cijelog svijeta. Prije nego što postanete prvak, morate riješiti puno zagonetki, piše Bright Side.

Ovo je zanimljiva i lukava zagonetka koja vam može pomoći da pojačate svoje kreativne vještine razmišljanja i učinite svoje slobodno vrijeme zanimljivijim.

Žena je ubijena u toaletu restorana. Možete li na osnovu slike zaključiti ko je ubica?

Pogledajte rješenje:

 

Ubica je čovjek pod brojem “4”. Zašto? Prije svega, izgleda vrlo napeto, a i najbliži je toaletu. Nedostaje mu nož na stolu.Košulja mu je pocijepana na dnu, a komad košulje nalazi se pored žrtve. Također, osoba pod brojem “4” ima ogrebotinu na vratu.

Da li ste uspjeli primijetiti sve detalje?
Probajte rješiti ovu mozgalicu:

Kao tinejdžer Bob je često hodao šumom sam. Jednom, je istražujući u šumi pao u bunar. Dubina bunara bila je 30 m. Da bi se izvukao, penjao se klizavim zidom 3 m dnevno, a noću kad bi se jako umorio, padao bi 2 m prema dole. Ali svejedno, na kraju se uspio izvući.

Pitanje: Koliko mu je dana trebalo da izađe iz bunara?

 

Jeste li uspjeli izračunati broj dana koji je trebao Bobu da se izvuče? Mi smo također uradili računicu, provjerite poklapaju li se.

Odgovor

 

Bobu je trebalo 28 dana. Izlazio je pomičući se 1 m svaka 24 sata. U 27 dana dosegao je 29 m, ali noću je pao 2 m nazad što znači na 27 m.
28. dana popeo se još tri metra i izašao.
(studomat.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.