Da li ste nakon spavanja primijetili pljuvačku na jastuku? Evo šta to znači

Info

Evo zašto balimo dok spavamo i kako riješiti taj problem.

Svakome od nas se desilo da se probudi i shvati da je jastučnica mokra od naše pljuvačke. To nije ništa strašno, mada ako se to stalno dešava, može da bude znak bolesti u tijelu.

Najprije, evo zašto balimo noću. Dok spavamo, mšići našeg lica su potpuno opušteni, kao i refleks gutanja. S obzirom na to da se pljuvačka sakuplja u ustima dok spavamo, vrlo lako izađe jer opušteni mišići dovode do toga da nam usta budu otvorena. Na kraju, rezultat je mokra jastučnica na kojoj i nije baš prijatno spavati.

Pexels

Pretjerana proizvodnja pljuvačke ili hipersalivacija može da bude znak neurološke bolesti ili posledica nazalne kongestije. Takođe, ljudi koji su već imali problema sa zdravljem, poput onih koji su doživjeli moždani udar, mogu da proizvode pljuvačku češće i više.

Ako se prilično često budite na mokroj jastučnici, evo nekih stvari koje možete da preduzmete, ne biste li to sprečili.

Očistite sinuse

Jedan od najčešćih razloga za izbalavljenju jastučnicu jer zapušen nos – kad morate da dišete na usta, ona su otvorena i veće su šanse da pljuvačka izađe. Pročišćavanje sinusa je zato dobar način da ovo spriječite, i to tako što ćete se pred spavanje istuširati toplom vodom – to će otpušiti sinuse i pomoći vam da normalno dišete.

I esencijalna ulja, posebno ona koja sadrže eukaliptus mogu da vam pomognu, a naravo i kapi za nos.

Pexels

Promijenite položaj spavanja

Očigledno je – ako spavate na leđima, sva pljuvačka koju proizvedete će ostati u vašim ustima. U suprotnom, ako spavate na stomaku ili na boku, vrlo je vjerovatno da će jastučnica biti mokra.

Provjerite imate li apneju spavača

Apneja spavača je poremećaj zbog kojeg osoba ne može normalno da diše, a to dovodi do prekida u spavanju, buđenja, osjećaja umora ujutru i ošamućenosti tokom dana.

Balavljenje i hrkanje su glavni indikatori apneje spavača. Ako sumnjate da imate ovaj poremećaj u spavanju, najbolje je da odete kod ljekara. Zapamtite i da faktori poput pušenja povećavaju rizik od apneje spavača, ali i od drugih problema sa disanjem.

Pexels

Skinite višak kilograma

Višak kilograma itekako utiče na spavanje. Višak kilograma je jedan od faktora koji doprinosi apneji spavača, a to, kao što već znate, povećava šanse da izbalavite na jastuk.

Držite glavu više nego inače

Stavite veći jastuk ili spavajte na dva manja – tako će vam glava biti uzdignutija dok spavate, i manje su šanse da će pljuvačka izaći iz usta.