Četiri godine radio kao ljekar prije nego što se saznalo da nije završio ni 5. razred

Info

Sa samo 23 godine, dr. Veeragandham Teja već je radio u 16 privatnih bolnica, vodio nekoliko medicinskih kampova i volontirao s bengalskom policijom i lokalnim radnicima tokom koronavirusa.

Zvuči kao zavidan CV za bilo kojeg ljekara, a pogotovo za onog koji se ispisao iz škole u petom razredu i nema nikakvo medicinsko obrazovanje.

Veeragandham Teja iz indijske savezne države Zapadni Bengal radio je kao doktor više od četiri godine prije nego što je razotkriven, a na kraju je dvostruko pogođen. Prvo ga je njegova druga supruga prijavila zbog uznemiravanja, a zatim je napravio grešku jer je službenicima dao preporuku da ponište kaznenu evidenciju jednog od pseudonima, prenosi index.hr.

Bilo je potrebno samo malo kopanja i policija je razotkrila mrežu laži unatrag deset godina, lažne diplome i potvrde te njegovih nekoliko pseudonima. Njihov je zaključak bio da su Tejina karijera i gotovo cijeli život, zapravo, bili izmišljotina.

“Jako je lukav”, opisao je Teju viši službenik indijske policije. “Kad upozna nekoga, dozna sviđa li se toj osobi i ponaša se u skladu s tim. Čak i kad je priveden u Bangaloreu zbog varanja i predstavljanja kao policajac IPS-a, uspio je zaštititi svoj identitet ljekara.” 2016. godine, ubrzo nakon početka karijere ljekara, uhvatili su ga kad se predstavljao kao policajac IPS-a, a koristio je i službena vozila tvrdeći da je sin višeg službenika IPS-a, ali u tom se slučaju uspio osloboditi optužbe.

Od tada je radio kao ljekar u nekoliko uglednih specijalnih bolnica, a s obzirom na to da je imao osnovne medicinske vještine, koje je naučio tokom prakse, niko nije sumnjao u njega. Ispostavilo se da njegova postignuća nisu bila ni približno impresivna kao što je sugerisao njegov CV.

Napustio je školu u petom razredu i pobjegao od kuće 2005. godine te putovao u razne velike gradove, prodajući boce s vodom i grickalice u vozovima.

Tako je upoznao doktora Purushottama Reddyja, koji mu je osigurao posao. Lažiranje dokumenata i certifikata Tad je upoznao društvene i finansijske koristi medicinske profesije i odlučio ih iskusiti iz prve ruke.

Doktor Reddy, koji je Teji ponudio utočište i finansijsku podršku nakon što je čuo da je siroče, također mu je pomogao da na njegovu adresu dobije vozačku dozvolu i glasački dokument, kao i druge važne dokumente.

Ambiciozni tinejdžer kasnije je posudio ljekarovo prezime i radio je na dobijanju svih vrsta lažnih certifikata i diploma kako bi osnažio svoju prevaru. Certifikate koje je lažirao iskoristio je za stažiranje u bolnici, gdje je naučio osnovne medicinske vještine kojima se kasnije služio kako bi izbjegao sumnju.

Nakon prakse otišao je u Bangalore, gdje je neko vrijeme radio kao okružni medicinski službenik. Zatim se preselio u Hyderabad, gdje je radio kao ljekar u nekoliko bolnica.

Da nije bilo pritužbe njegove supruge, koja je pokrenula istragu, kao i njegove drske preporuke da ponište kaznenu evidenciju jednog od njegovih brojnih pseudonima, Teja bi vjerovatno i dalje radio kao ljekar.

Istražitelji su otkrili da je Teja, iako neki dokumenti tvrde da ima samo 23 godine, u stvarnosti puno stariji

 

U njihovom se izvješću također spominje da je tokom svoje četverogodišnje medicinske karijere liječio brojne ljude, uključujući one s koronavirusom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.