ALARM KOJI NE SMETE IGNORISATI: Ako ste često POSPANI imate veliki razlog za brigu!

Info

Preterana pospanost tokom dana može da ukazuje na proizvodnju i nakupljanje beta amiloidnih proteina u mozgu

Istraživanje američkih naučnika s klinike “Mayo” ukazuje na vezu između preterane pospanosti tokom dana i Alchajmerove bolesti.

Stručni časopis “JAMA Neurology” piše kako je pospanost tokom dana jedan od simptoma starenja koji je već povezivan s rizikom za zdravlje u kasnijoj životnoj dobi.

Prema novim nalazima, preterana pospanost tokom dana može da ukazuje na proizvodnju i nakupljanje beta amiloidnih proteina u mozgu. Naslage ovih proteina je jedno od temeljnih obiležja Alchajmerove bolesti, a ranije studije su povezale kvalitetan san s većim izgledima za njihovo “čišćenje” iz mozga.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 283 osobe starije od 70 godina.

BONUSI:_

mam devojku 9 godina mlađu od sebe, ja već 34, ona 25, sve je počelo kao šala, zezala me je da uskoro neću imati društvo ni za piće jer su mi se svi drugovi odavno pooženili. Pozvao sam je tad da bude moj buraz za izlazak, kakav je to car od devojke, naravno da sam se uskoro ko klinac zaljubio do koske, a vidim i ona je. Još ne verujem u ovu bajku, razmišljam da predložim nešto više, već smo godinu dana u vezi, plašim se odbijanja, a i njoj su se kockice posložile jer je završila fakultet, zaposlila se, jednom prilikom mi je napomenula da je konačno spremna za mirniju fazu života. Takođe i ja osećam spremnost, pored svog posla, sredio sam i stambeno pitanje a i sve ostalo.

Imam drugaricu koja se udala na drugoj godini faxa, rodila troje dece, ali je za to vreme završila fakultet, master studije i sada upisuje doktorske na jesen. Ima 34 godine. Ne znam kako da joj kažem na lep način da je zaista uzaludno biti doktor ekonomskih nauka ako pritom nemaš dana radnog iskustva, posto bukvalno nikad nije radila. Kažem to jer sam i sama ekonomista sa 8 godina staža i da je za našu struku presudno iskustvo a diplome nakon osnovnih studija služe samo za napredovanje u firmi. Ona stvarno živi u iluziji da će joj neko dati dobru poziciju u firmi samo na osnovu diplome. Ne znam šta ti znači da si doktor ekonomskih nauka ako imaš 37 (toliko će imati ako završi doktorske studije u roku) i nemaš radno iskustvo čak ni na trafici. Zapravo si samo visoko obrazovana domaćica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.