10 stvari koje moramo prestati raditi ako želimo konačno uštedjeti novac

Info

Svatko od nas bi htio biti bogat, imati kuću, stan, auto… Ništa nije nemoguće, no ako imate visoke ciljeve, morate znati uštedjeti novac. Postoji puno ljudi koji primaju solidne plaće, no gotovo sve potroše na stvari koje im zapravo nisu ni potrebne.

Je li i vama ovo zadnje poznato? Onda pogledajte kojih 10 stvari morate početi izbjegavati.

Odlazak u restorane

Lijepo je izaći van na ručak ili večeru, no budite malo realni… jesti možete i kod kuće. Ne pretjerujte s odlascima u restorane. Počastite sebe i ostale samo ako je riječ i nekoj posebnoj prigodi.

Plaćanje nepotrebnih usluga

Plaćanje usluga poput Netflixa, Spotify, onog YouTubea bez reklama i sličnih stvari zaista nije potrebno. Možete vi i bez toga ako stvarno želite uštedjeti novac.

Uplaćivanje listića za lutriju ili kladionicu

Plaćanje listića za lutriju zna biti popriličan mjesečni trošak kad je riječ o osobi koja se ne zna kontrolirati. Isto vrijedi i za listiće za kladionicu. Male su šanse da ćete osvojiti milijune.

Trošenje previše novca na godišnjim odmorima

 

Ne kažemo da se ne trebate opustiti i uživati u životu, no pretjerivanje nikad nije dobro. Postavite sebi granice i odredite budžet za putovanja i godišnje odmore.

Nikad ne propuštate “akcije”?

Akcije su često lažne. Nešto što realno košta npr. 100 kn često će najprije predstaviti kao nešto što vrijedi duplo više, a onda će sniziti cijene i svi će htjeti kupiti nešto što im uopće nije ni trebalo.

Trošenje novca na teretane

Trenirati možete i besplatno. Trčanje, sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci… da ne nabrajamo dalje. Sve je besplatno. U mnogim gradovima čak imate i one “teretane na otvorenom” sa spravama na kojima možete također besplatno trenirati. Niste valjda toliko slabi da sami sebe morate natjerati na treniranje tek nakon što nekoj teretani platite par stotina kuna?

Kupovanje previše stvari

Kontrolirajte se. Prije shoppinga napravite listu stvari koje su vam stvarno potrebne i kupite samo to. U suprotnom se može dogoditi da potrošiti nekoliko puta više novca od planiranog.

Kupovanje “sitnica” koje su smještene odmah ispred blagajne

To je jedan od najstarijih trikova supermarketa. Ne uzimajte bilo što samo zato što vam je dosadno dok čekate u redu.

Korištenje jednokratnih stvari

 

Kupovanje jednokratnih plastičnih čaša ili pribora za jelo nema smisla ako ćete to koristiti kod kuće, samo zato što nemate volje prati suđe. Tako bacate novac, a stvarate i smeće koje je štetno za okoliš.

Kupovanje novijih verzija mobitela, tableta i sl.

Zbog čega biste bacali tisuće kuna na nove mobitele, tablete, cool slušalice i slične stvari ako sve to već imate? Nitko neće imati bolje mišljenje o vama samo zato što imate najnoviji iPhone. Saberite se.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.